maandag 5 januari 2015

Proces tegen Dzhokhar Tsarnaev van start

Op 15 april 2013 vonden tijdens de marathon van Boston drie mensen de dood als gevolg van een bomaanslag. Deze aanslag wordt in Amerika gezien als de meest ernstige terroristische aanslag sinds 9/11. De klopjacht op de daders verliep redelijk succesvol. Drie dagen na het drama wist de politie twee Tsjetsjeense broers, Dzhokhar en Tamerlan Tsarnaev, te traceren. Laatstgenoemde vond tijdens een vuurgevecht met de politie de dood. De jongste Dzhokhar raakte slechts gewond; vandaag start de rechtszaak tegen hem… in Boston.


Behalve de drie doden tijdens de marathon, vielen tijdens deze dag ook 276 gewonden en stierf bij het vuurgevecht een aantal dagen later ook nog een agent. De bewijzen tegen de inmiddels 21-jarige Tsarnaev zijn talrijk. Videobeelden laten duidelijk zien hoe hij samen met zijn broer de twee tassen tussen het publiek plaatst. Tassen waarin zich de bommen (scherven, spijkers en stalen kogels in een snelkookpan) bevonden. Dzhokhar beschouwt zichzelf als niet schuldig, maar liet nog wel weten boos te zijn op de Verenigde Staten wegens de moorden op Moslims in Iran en Afghanistan.

Tijdens de eerste fase van deze rechtszaak - die minimaal vier maanden kan duren - staat het samenstellen van de jury centraal. Er valt wat te kiezen. In totaal zijn maken 1200 potentiële kandidaten - allen afkomstig uit het oosten van de staat Massachusetts - kans om gekozen te worden. De verwachting is dat de aanklagers en de verdediging alleen op dit vlak al wekenlang in gesprek zijn om twaalf geschikte kandidaten plus zes reserves te kiezen. De verdediging sprak de wens uit om deze zitting niet in Boston te laten plaatsvinden omdat juryleden zich te veel betrokken kunnen voelen. De rechtbank wees het verzoek af. Extra aandacht is er voor de straf die Tsarnaev kan krijgen indien hij schuldig wordt bevonden: de doodstraf. De Tsjetsjeen gebruikte volgens de openbare aanklager namelijk een massavernietigingswapen. Bovendien betuigde hij tot nu toe nog geen enkele vorm van spijt. In totaal lopen er 30 aanklachten tegen de verdachte. De doodstraf is in de staat Massachusetts overigens afgeschaft, maar hij wordt volgens de federale wetgeving vervolgd.

Judy Clarke is één van de advocaten die Dzhokhar Tsarnaev bijstaat. Zij staat er om bekend diverse schuldig bevonden terroristen al te redden van de doodstraf. Terroristen als de unabomber Theodore Kaczynski (stuurde diverse bombrieven in de jaren 90), de shoebomber Richard Reed en Jared Lee Loughner; die man die in 2011 in Tucson 6 mensen vermoordde bij een (overigens mislukte) poging om politicus Gabrielle Giffords te doden. Clarke zal in haar verdediging onder andere proberen te bewijzen dat Dzokhar door zijn oudere broer gemanipuleerd werd om met de aanslag mee te doen. Tamerlan zou het grote brein achter dit plan zijn geweest. Tevens heeft ze diep in het leven van de broers gegraven en gaat daarbij zelfs terug naar de prenatale fase. Of dat voldoende is om de gekozen juryleden- die ook de volledige video van de aanslag plus bewijsbeelden van het plaatsen van de rugzakken te zien krijgen - te overtuigen, zal over een aantal maanden duidelijk zijn.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten