zaterdag 18 januari 2014

Springsteen en Chris Christie

Weinig artiesten zijn Amerikaanser dan Bruce Springsteen. De zanger uit New Jersey bracht afgelopen week een nieuw album uit. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Alle grote internationale tijdschriften en kranten besteden volop aandacht aan High Hopes. 

Dinsdag was Springsteen te gast bij de Amerikaanse talkshow van Jimmy Fallon. Daar deden de zanger en presentator gezamenlijk een parodie op Born to Run. De aangepaste tekst ging over het brugschandaal rondom de gouverneur van New Jersey Chris Christie, tevens een diehard Springsteen fan. Of hij blij was met deze act is niet erg waarschijnlijk.

Hoe de relatie tussen Springsteen en Christie precies zit, deed Kari-Anne Fygi van de Nederlandse Springsteen fansite Be True uit de doeken. Het artikel kun je hier lezen.

Rob Buchholz


woensdag 15 januari 2014

Update over Chris Christie en werkloosheidsuitkeringen

In de afgelopen dagen stonden diverse zaken in het nieuws in de Verenigde Staten. De watervervuiling in West-Virginia, de schietpartij op een school in New Mexico, de schorsing van een jaar voor Amerika's best betaalde Footballspeler - Alex Rodrigues -  en natuurlijk de situatie rondom Gouverneur Chris Christie en de stemming in het congres over het verlengen van de werkloosheidsuitkeringen.

Te beginnen met een update over het verhaal rondom de gouverneur van New Jersey Chris Christie. Uit steeds meer hoeken klinkt het geluid dat zijn verontschuldigingen van afgelopen week nog lang niet het einde van dit schandaal betekenen. Zowel de pers als politieke tegenstanders zijn op zoek naar meer munitie. Zo beweren meer en meer politici in New Jersey onheus bejegend zijn op het moment dat ze hem tegengas gaven. Ook zou Christie om die reden belangrijke politieke afspraken gecanceld hebben.


Verder blijkt uit onderzoek dat de gouverneur 25 miljoen aan overheidsgeld gebruikte om na het drama rondom orkaan Sandy een promotiefilmpje voor zijn staat te maken. In de clip spelen echter al zijn gezinsleden een hoofdrol en tegenstanders vragen zich nu af of het niet meer een promotie voor de familie Christie is geweest. Daarover dient hij zich nu dus ook te verantwoorden.

Hoe de vork precies in de steel zit, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is het feit dat dit allemaal geen goed nieuws voor hem is. Elke in het verleden geuite klacht wordt nu opnieuw onderzocht. Vooral de democraten verzamelen munitie om de republikein neer te sabelen. Christie is kwetsbaar en dat is niet goed voor zijn politieke carrière. Tijdens zijn State of the State New Jersey (een belangrijke toespraak) sprak hij gisteren opnieuw over dit schandaal. "Ik ben voor alles verantwoordelijk. Voor de goede en de slechte dingen die onder mijn leiding gebeuren. Het ergste is dat de mensen van New Jersey de dupe zijn. Hoewel ik geen enkele rol in dit schandaal heb, wil ik opnieuw mijn verontschuldigingen aan het volk aanbieden."


————————————————————————————————————————

Gisteren is in het congres opnieuw gestemd over het verlengen van de duur van de werkloosheidsuitkeringen. Zie hiervoor dit eerdere artikel op dit blog. De democraten en republikeinen zaten gisteren echter opnieuw niet op één lijn. De uitslag van de stemming was: 55-45. Er zijn echter 60 stemmen nodig om deze maatregel te verlengen. Over het verdere verloop is op dit moment niets zeker. De verwachting is dat dit issue nu pas aan het einde van de maand weer op de agenda staat. Volgende week ligt het werk in het congres voor een deel stil wegens het vieren van Martin Luther Kingdag.

Rob Buchholz

maandag 13 januari 2014

Positieve werkloosheidscijfer bedriegt

Afgelopen weekenden werden de nieuwste cijfers omtrent de Amerikaanse werkloosheid gepresenteerd. Met 6,7 % lijkt dit een positieve trend weer te geven. Voor het eerst sinds de start van de economische crisis duikt dit getal namelijk onder de zeven procent. Toch, wie kritisch naar de achtergrond van de cijfers kijkt, ziet snel dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. In werkelijkheid zijn slechts 74.000 nieuwe banen gecreëerd. Het laagste aantal sinds drie jaar.



Het gemiddeld aantal banen dat er in de afgelopen jaren per maand bijkwam, was 182.000. Dat verschilt behoorlijk met de 74.000 nieuwe banen van december. Wat is de reden dat deze twee cijfers zo van elkaar verschillen? Ten eerste kijken we naar het beperkte aantal nieuwe banen. Het slechte weer in de Verenigde Staten tijdens de decembermaand was hier mede debet aan. Mensen gaan niet snel naar buiten, bezoeken dus ook minder het centrum of de malls waardoor daar de omzet lager is in vergelijk met een reguliere decembermaand. Maar ook in de bouw was door het slechte weer minder werk en kwamen er dus minder nieuwe banen bij.

Waarom is het werkloosheidscijfer dan toch zo laag? Steeds meer mensen stoppen met zoeken en schrijven zich niet meer opnieuw in. Ook hiervoor is een reden. Het is namelijk niet alleen zo dat werklozen de moed opgeven. Veel babyboomers zonder werk hebben een leeftijd bereikt waarop ze zich niet meer druk maken en besluiten dat hun spaargeld voldoende is om de rest van hun leven goed van rond te komen. Bij ontslag of langdurige werkloosheid schrijven zij zich niet meer opnieuw in. Bij de jongere generatie is de belangrijkste reden dat velen besluiten te blijven studeren totdat de arbeidsmarkt verder aantrekt. Het zijn vooral 25-45 jarigen die de grootste groep vormen van het aantal werklozen.

Op dit moment zijn in de Verenigde Staten vier miljoen mensen al zes maanden of langer op zoek naar een baan. Een belangrijk gegeven voor de discussie die morgen in het congres plaatsvindt over het verlengen van de werkloosheidsuitkeringen. 

Rob Buchholz