zaterdag 4 januari 2014

Marijuana gelegaliseerd in Colorado

Als eerste staat in Amerika heeft Colorado de verkoop van Marijuana vrijgegeven. Op 1 januari openden 24 winkels in deze staat de deuren voor de legale verkoop van deze softdrugs. De noordelijke staat Washington zal spoedig volgen. Het besluit om tot deze maatregel te komen, heeft de discussie in de Verenigde Staten over het gebruik weer doen oplaaien.


Deze wet is ingevoerd omdat het een item was die stond op het stembiljet bij de inwoners van Colorado tijdens de verkiezingen in 2012. Een meerderheid was dus voor. Vanzelfsprekend zijn er wel diverse regels aan deze legalisering verbonden. Kopers dienen minimaal 21 jaar oud te zijn' men mag het niet in openbare ruimtes gebruiken worden. Tenslotte is het verboden deze softdrugs over de staatsgrens te verkopen of te gebruiken. Tevens is een limiet gesteld aan de hoeveelheid; deze bedraagt 1 ounce (28 gram) per klant. Het is echter wel zo dat de aankoop nergens geregistreerd wordt en iedereen dus meerdere aankopen op een dag kan doen, door van verkooppunt naar verkooppunt te rijden. "This is the Amsterdam trip we couldn't afford," zo lieten enthousiaste gebruikers op de eerste verkoopdag - die de naam Green Wednesday kreeg - weten.

Voor de staat is het een dusdanig groot issue dat de krant Denver Post een fulltime Marijuana redacteur in dienst heeft: Ricardo Baca. De reden hiervoor is dat het als een voortdurend belangrijk nieuwsonderwerp beschouwd wordt, maar ook vanwege de culturele en maatschappelijke discussie die eraan verbonden is. "Dit heeft een waanzinnig grote impact op zowel de staat Colorado, als ook op de rest van het land," aldus Baca. Volgens velen wordt dit het issue van 2014, zoals de discussie rondom het homo-huwelijk hét publieke debat van afgelopen jaar vormde.

Voor veel mensen is de legalisering een opluchting omdat zij Marijuana als medicijn gebruiken. Een van de eerste kopers was Sean Azzariti, een voormalig Irak-veteraan die leidt aan posttraumatische stress. Om kinderen niet in de verleiding te brengen deze softdrugs te gebruiken, is aan de verpakking een aantal regels gesteld. De klant koopt zijn gewenste hoeveelheid in een gesealde verpakking, het dient duidelijk te zijn dat het om een medicijn gaat, tevens is het verplicht te vermelden dat de inhoud puur voor volwassenen is. In hoeverre dit voldoende is om nieuwsgierige tieners te weren, is natuurlijk vers twee.

Voor- en tegenstanders hebben zich inmiddels laten horen. Volgens de eerste groep verwacht men alleen al in 2014 een omzet van 400 miljoen. Wat weer leidt tot een bedrag van 67 miljoen dollar aan belastingopbrengst voor de staat Colorado. Het is belastinggeld dat op geen enkele andere manier valt binnen te halen. Bovendien zien zij het als positieve ontwikkeling voor de werkgelegenheid. Tevens is het volgens voorstanders positief dat de verkoop van deze softdrug nu op legale wijze gereguleerd wordt en dus voor een afname van de criminaliteit zorgt.

Tegenstanders hebben hun eigen argumenten. Zij vragen zich af wat deze invoering betekent voor de toekomst van het land in het algemeen en de algehele gezondheid van de bevolking in het bijzonder. Door de legalisering gaan meer mensen - en dus ook kinderen/tieners - Marijuana gebruiken. Dit draagt volgens hen bij aan een lager IQ en zorgt het voor meer verslaafden. Het is goed om af en toe te zondigen, maar niet continu. De belastingopbrengst zien zij niet als een pluspunt. Door het massale aanbod zal de prijs snel dalen en kan men de economische voordelen wegstrepen. De eventuele opbrengst voor de belasting valt dan weg omdat de overheid meer geld kwijt is aan sociale en medische problematiek. David Brooks, columnist van de New York Times is ook een duidelijk tegenstander (al geeft hij toe zelf in het verleden ook wel eens gebruikt te hebben). In zijn column van afgelopen vrijdag vraagt Brooks zich af wat voor individuen en welk gedrag de overheid wil ontwikkelen met deze maatregel. "Het is een maatschappelijk gezondheidsprobleem en een teken van Amerika's afbrokkelende moraal."

Ook Rolling Stone Magazine mengde zich al in het debat. Het culturele opinieblad schilderde Brooks en andere tegenstanders al af als "a 21st century version of the anti-saloon league." Volgens het tijdschrift zijn in 2012 700.000 Amerikanen opgepakt voor Marijuana gerelateerde incidenten. De gevolgen waren vaak grootser dan het vergrijp. Een aantal gebruikers/dealers kwam niet meer in aanmerking voor een studentloan. Anderen werden zelfs uit de ouderlijke macht gezet. "Een paar keer high worden, is minder ernstig dan de gevolgen van een arrestatie," aldus de redacteur.

Wordt vast en zeker vervolgd.

Rob Buchholz

vrijdag 3 januari 2014

Sneeuwstorm teistert groot deel Verenigde Staten

Terwijl het weer hier in Nederland meer lijkt op een combinatie van herfst en lente, daar lijdt een groot deel van de Verenigde Staten onder het hevige winterweer. Sterker, in aantal staten langs de Oostkust is zelfs al de noodtoestand uitgeroepen. Scholen bleven vandaag dicht en een bijna honderd jaar oud weerrecord is inmiddels gesneuveld.


Het is een spectaculaire cocktail die de Amerikanen krijgen voorgeschoteld. Een
combinatie van harde wind, extreme kou (in sommige gevallen zelfs dalend tot −20 of zelfs −30 graden Celsius) en sneeuwstormen die het leven in 22 staten grotendeels en dus van ongeveer 100 miljoen mensen platlegt. Duizenden vluchten zijn geannuleerd of uitgesteld, het reisschema van Amtrak is aangepast en reizen per auto op de snelweg is uiterst gevaarlijk. Volgens weerdeskundigen moet het hoogtepunt van de storm nog komen. In principe gaat het namelijk om twee stormen. De kou en de wind die vanuit het Noord-Oosten komt plus de stevige regenbuien die van het Zuid-Oosten snel landinwaarts gaan en door de koude wind veranderen in sneeuw.

"This is Boston," zo zegt een inwoner van die stad nuchter. De mensen zijn wel iets gewend, maar de burgemeester van Boston raad de bewoners toch aan binnen te blijven. In Chicago sneeuwt het al drie dagen onafgebroken. Ook in andere steden en staten zoals Minneapolis, Maine, Vermont, Rhode Island en Niagara Falls regeert Koning Winter. Eigenlijk gaat het complete gebied van New England tot ver in het Midwesten gebukt onder het extreme weer.

Voor de nieuwe burgemeester van New York, Bill de Blasio, is dit direct een goede test. Zijn voorganger Michael Bloomberg kreeg drie jaar geleden tijdens een vergelijkbare winterstorm veel kritiek over zijn lakse aanpak. "Ik kom zelf uit New York en weet hoe ik mijn buurt goed moet verzorgen," zo liet de democraat al strijdvaardig weten. De Blasio is echter een ras-politicus en geen manager. Hij staat dus in de eerste week van zijn ambtstermijn al voor een grote uitdaging. Of zoals de Gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zei: "Mother Nature shows us who is really in charge." 

Rob Buchholz

donderdag 2 januari 2014

Obama in maart naar Nederland

President Obama komt op 24 en 25 maart naar Den Haag in verband met de Nucleair Security Summit top. De NSS - een initiatief van Obama - heeft als doel  om de internationale samenwerking over deze problematiek zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het is de eerste keer dat de 44e president van de VS naar ons land komt.

Tijdens deze top in het Haagse Worldforum bespreken 58 wereldleiders de gevaren van nucleair terrorisme en hoe dit wereldwijd te voorkomen is. Voor Obama is dit een uiterst belangrijk issue van zijn politieke agenda. Na een bezoek aan Rusland in 2009 stelde hij zich als doel om alle massavernietigingswapens uit te bannen. Zowel biologisch, chemisch als nucleair. Voor de Amerikaanse president is nucleair terrorisme één van de grootste bedreigingen van de internationale veiligheid. "One terrorist with one nucleair weapon can unleash massive destruction. This is the most immediate and extreme threat to global security," aldus de president tijdens een speech in Praag in datzelfde jaar.

Een jaar later organiseerde Obama in Washington de eerste NSS-top. In 2012 vond de tweede top plaats in Seoel. Tijdens de eerste bijeenkomt is een werkplan opgesteld dat hier op de website van het Witte Huis te lezen is. Nu is het dus de beurt aan Den Haag. Het is een bijeenkomst die belangrijk is voor het totale onderhandelingsproces over nucleair wapenbezit. Door de bijeenkomst van 58 wereldleiders is het mogelijk in twee dagen tijd echte resultaten te boeken.



Tijdens de top in Den Haag staan drie thema's centraal.
1- Verminderen van nucleair materiaal in de wereld.
2- Bestaande materiaal beter beveiligen.
3- Versterken van internationale samenwerking.

Waarom vindt deze top juist in ons land plaats? Daarvoor zijn meerdere redenen. In Den Haag bevindt zich de OPCW. Dit is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Deze organisatie won afgelopen jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede. Het doel is om chemische wapens te vernietigen en te zorgen dat ze nooit meer gebruikt worden. De organisatie is op dit moment in Syrië actief. Als het lukt om de president van dat land Assad lid van de OPCW te maken, zou dat voor Obama een belangrijke overwinning zijn. Er zijn echter meer redenen om deze top in Nederland te organiseren. Door de aanwezigheid van de Rotterdamse havens en Schiphol is ons land een belangrijke internationale doorvoerhaven. De kans op smokkel van nucleair materiaal is hier groter. Wij lopen dan ook voorop op het gebied van opsporing. Tevens staat Nederland bekend als land dat zich inzet voor vrede, recht en veiligheid. De aanwezigheid van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is daarvan een bevestiging.

Behalve de 58 wereldleiders worden ook 3.000 journalisten uit de hele wereld verwacht plus 5.000 delegatieleden. Een exact programma van deze twee dagen is nog niet bekend.

Rob Buchholz