dinsdag 6 januari 2015

De griep en Koning Winter trekken hand in hand door de V.S.

Hier in Nederland snakken de mensen er soms naar; een ouderwetse winter. In de Verenigde Staten vervloeken ze de grillen van Koning Winter. Voor het tweede jaar op rij breekt dit seizoen kouderecords. Dit jaar gaat dat ook nog eens gepaard met een fikse en zelfs dodelijke griepepidemie.



In een groot deel van de VS is het dus hommeles. Sinds afgelopen week zorgen winterse perikelen voor flinke onrust. Ja, in het hele land. Dus zelfs in de normaal gesproken warmere oorden zoals de zuidelijke staten of de Westcoast gaat het mis. Tijdens de traditionele Roseparade in Pasadena, California werden de toeschouwers getrakteerd op temperaturen rond het vriespunt. Opvallend, normaliter bekijkt men deze optocht in shirts en shorts. In de zuidelijke staat Arizona lag zelfs sneeuw in een deel van de woestijn. Iowa sluit belangrijke wegen omdat het door de gladheid gewoon te gevaarlijk is om daar te rijden. Texas had last van ijzel en in het noorden plus oosten van het land waren de omstandigheden nog heviger.

In het midwesten zijn al temperaturen van - 17 graden Celsius gemeten, in Minneapolis daalde het tot -34 en Grand Marais in Minnesota had de eer om het laagterecord van deze winter (tot nu toe) te noteren: - 45 graden. Voor medewerkers van Amtrak in Chicago was er alle reden om de wissels met steekvlammen te verwarmen. Anders zou bevriezing van de wissels en het ontsporen van treinen het gevolg zijn.

Net nu Amerika gisteren na een lange kerstvakantie weer terugkeerde naar de schoolbanken of werkplek steekt ook de griep heftiger dan ooit de kop op. In de VS raast het heftige H3N2 virus met dezelfde snelheid als de weersomstandigheden door het land. Het begon in 21 staten, dat aantal groeide tot 36 en inmiddels is in 43 staten sprake van besmetting door dit type virus. Inmiddels zijn al 21 kinderen aan de gevolgen van deze griep overleden. Nu de scholen zijn begonnen, houdt men in de VS rekening met een flinke toename. Het is een type dat de kop opstak net nadat de nieuwste griepspuit was ontwikkeld. Ongeveer 40% van de Amerikanen liet dit jaar deze spuit zetten, maar dat is dus geen zekerheid dat ze bestand zijn tegen H3N2.  Een van de nadelen is dat iemand al besmet kan zijn voordat de symptomen (spierpijn, hoge koorts en keelpijn) de kop opsteken. Het besmettingsgevaar ligt dus continu op de loer. Het is bovendien nog vroeg in het seizoen en de gezondheidsdiensten raden mensen dan ook aan om tijdens de griep niet naar hun werk te gaan en zeker een aantal dagen flink uit te zieken. Zelfs als het ergste leed voorbij lijkt te zijn. Het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) verwachten dat de hoogste piek van deze griep zich pas later deze maand aandient.

Rob Buchholz


Geen opmerkingen:

Een reactie posten