vrijdag 16 januari 2015

Milde toon bij eerste gesprekken Obama vs Republikenen

Afgelopen dinsdag stond president Obama voor het eerst oog in oog met een republikeinse meerderheid in het congres. Hoewel de verschillen groot zijn, lijken beide kemphanen er zich toch vooral van bewust dat niemand gebaat is bij louter bekvechten. En dus klonk er ook verzoenende taal.

Ja, er zijn verschillen als het gaat om immigratie, Homeland Security, Obamacare (ziekteverzekeringswet) en het milieu (vooral de Keystone Pipeline XL). Bij aanvang van die eerste ontmoeting afgelopen dinsdag klonk dan vooral machotaal. “De president moet niet denken dat hij voor ons de agenda gaat bepalen,” aldus Mitch McConnell, leider van de republikeinen in de senaat. “Wij hebben als doel banen voor het land te creĆ«ren." Zijn mening doet er toe in de VS. Hij mag dan geen typische politicus zijn of gezegend zijn met het juiste charisma, maar hij weet hoe hij verkiezingen moet winnen. Toen McConnell echter afgelopen dinsdag in het witte huis bij Obama aanschoof was zijn toon beduidend milder: “We zijn vooral op zoek naar compromissen. Het is ons doel om vooruitgang te boeken en praten in eerste instantie dan ook vooral over zaken waarover wij het eens zijn."




Eenzelfde houding was merkbaar bij John Boehner, voorzitter van de republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Hij begon de dag eveneens met grootspraak, maar na de ontmoeting met de president klonk ook hij duidelijk milder en minder bitter. “Ik zie veel mogelijkheden om nader tot elkaar te komen.” De republikeinen moeten inderdaad plannen maken waarmee ze de president en de democraten tegemoet komen; zelfs als ze daarmee partijgenoten op de meest rechtervleugel van de GOP verliezen. Dat zal onderdeel van de tactiek zijn. Ook bij de democraten werd verzoenende taal gesproken: “Aan het einde van 2015 moet de toestand van het land in ieder geval beter zijn, dan aan het begin van dit jaar.” Of deze stemmingswisseling tijdelijk is of puur tactiek zal snel duidelijk worden. Zeker als Obama aanstaande dinsdag zijn State of the Union heeft uitgesproken. Want hoewel de toon enigszins veranderd lijkt, zal het politieke spel in ieder geval niet anders zijn.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten