vrijdag 16 januari 2015

Meer banen, minder salaris

De werkloosheidscijfers over december brachten positief nieuws voor de Amerikaanse economie. In totaal kwamen er 252.000 nieuwe banen bij. Bovendien bleek dat de eerdere cijfers over oktober en november nog rooskleuriger waren dan eerder aangekondigd. Hier kwamen nog eens 50.000 banen bij. Het werkloosheidscijfer daalde daarmee verder van 5.8 naar 5.6 procent. Daarmee is 2014 qua banengroei het beste jaar sinds 1999. Elf maanden op rij steeg het aantal arbeidsplaatsen met minimaal 200.000. Daarmee zijn in het afgelopen jaar  bijna 3 miljoen nieuwe banen gecreĆ«erd. 

De economie lijkt dus een nog beter momentum te hebben dan verwacht. Dankzij deze positieve ontwikkelingen durven Amerikanen ook eerder van baan te veranderen. Bij al dat positieve nieuws hoort ook een keerzijde: de lonen stagneren. Sterker, in december daalde het gemiddelde salaris met 0,2 %. Het stijgend aantal banen, maar de licht afgenomen salarissen zorgen voor een dilemma in de Amerikaanse economie. Wat tonen deze cijfers nu werkelijk aan? Het is in ieder geval belangrijk dat de bevolking positiever over de economie gaat denken. In 2009 had nog slechts 5 % vertrouwen in de Amerikaanse economie. In oktober van het afgelopen jaar was dat percentage opgelopen tot 40 % en inmiddels staat het cijfer op 53%.  Ook over de banenmarkt denken de burgers positiever. In mei 2013 vond 46 % de situatie nog op orde; nu is dat aantal al 53%.

De lage olieprijs heeft vanzelfsprekend ook zijn invloed op het toenemend vertrouwen; daarnaast trekt ook de huizenmarkt trekt steeds verder aan. De burger heeft meer te besteden en voelt zich dus prettiger. Hoewel de cijfers dan misschien twee kanten hebben, is de algemene tendens toch positief. Obama zal deze ontwikkeling in zijn State of the Union van aanstaande dinsdag zeker benadrukken.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten