zondag 18 januari 2015

Historische beslissing voor Hooggerechtshof

Zaken kunnen snel gaan. Het is nog geen drie jaar geleden dat Joe Biden tijdens een interview bij Meet the Press - een talkshow op NBC - voor de nodige opspraak zorgde. Op 6 mei 2012 liet de vice-president weten dat hij kon leven met een huwelijk tussen twee mannen of vrouwen. Hoe kon hij zoiets zeggen? Biden bracht hiermee president Obama in verlegenheid. Een jaar later vernietigde het Amerikaanse Hooggerechtshof een federale wet die het huwelijk definieerde als een verbintenis tussen man en vrouw. Nu gaat dat zelfde gerechtshof bekijken of er een constitutioneel recht voor homo's en lesbiennes is om te trouwen. Het 14e amendement van de Verenigde Staten - waarin staat beschreven dat alle vijftig staten iedere persoon die zich binnen het grondgebied bevindt als gelijke onder de wet te behandelen - is hier van groot belang. 


Het is dus nog maar tien jaar geleden dat homostellen niet overal in de USA konden trouwen. Inmiddels is het in 2/3e van alle staten (36 in totaal) deze wet geaccepteerd. Het besluit om te bekijken of dit wet een federale wet wordt, is één van de grootste issues van deze eeuw voor de Verenigde Staten. Het betekent dat een huwelijk van homostellen dezelfde rechten heeft als de echtelijke verbintenis tussen man en vrouw. De wet wordt dan niet alleen historisch, maar zal tevens als één van de snelst ontwikkelde wetten de geschiedenis in gaan. Het onderwerp roept net zoveel discussie op als het recht op een interraciaal huwelijk dat vijftig jaar geleden deed. De komende maanden gaat het Hooggerechtshof zich met twee vragen bezig houden. Ten eerste: moet elke staat het homohuwelijk toestaan? Vraag twee is of staten een huwelijk dat gesloten is in een andere staat ook moeten erkennen?

Alle argumenten worden in april door negen rechters gehoord. De beslissing of ze de wet aannemen, mogen we in de tweede helft van juni verwachten. President Obama zal zeker aandringen op het legaliseren van het homohuwelijk. De verwachting is dat deze kwestie zelfs een belangrijke rol gaat spelen in de naderende verkiezingsrace.

Hoe kan het dat de ontwikkeling in de laatste tien jaar zo snel is gegaan? Het is een tijdperk geweest dat mensen elkaar steeds beter hebben leren kennen en dus ook anderen meer zijn gaan respecteren. Zeker de sociale media, maar misschien nog wel meer de aandacht in de reguliere media zoals films, tv-series en talkshows hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan een serie als Ellen. Vlak daarnaast de rol van activisten niet uit. Zij hebben het onderwerp telkens opnieuw weer onder de aandacht gebracht. Homo's en lesbiennes lieten zich zelf ook steeds vaker horen. Wij willen trouwen! Wij willen ook in militaire dienst! Obama omarmde deze groep bij het leger en dankzij deze twee belangrijke hoekstenen van de samenleving - het gezin plus het leger - raakten steeds meer Amerikanen bekend en dus ook vertrouwd met homoseksualiteit. Elke staat die het homohuwelijk goedkeurde, plaveide hiermee de weg voor een volgende staat om deze beslissing te nemen. Daarmee komt een historische wet in het toch vaak als conservatief geziene Amerika steeds dichterbij.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten