donderdag 8 januari 2015

De voor- en nadelen van de dalende olieprijs

Amerikanen kunnen hun lol niet op. Met een grote grijns op hun gezicht rijden ze van thuis naar het tankstation en weer terug. In ruim zes jaar tijd was de prijs van benzine niet zo laag als op dit moment en het einde lijkt nog niet in zicht. Geweldig nieuws dus voor de consument. Een ontwikkeling die ook voor de economie positieve gevolgen heeft, maar of dit ook voor de lange termijn geldt?

De prijs van een vat ruwe olie is op het moment minder dan 50 dollar: ongeveer 48 dollar. Ter vergelijking in juni 2014 was de prijs nog $ 107,95. De prijs aan de pomp bedroeg in die periode bijna vijf dollar voor een gallon (ongeveer 3,8 liter). In maar liefst 33 staten in de VS is prijs al gedaald tot onder de twee dollar per gallon. Het heeft er alle schijn van dat een prijsoorlog tussen onder andere de US, Saoudi-Arabië, Rusland en Iran de hoofdoorzaak is van deze historische daling die al ruim honderd dagen duurt. Gisteren steeg de prijs van een vat olie licht, maar deskundigen verwachten op korte termijn een verdere daling.


Voor consumenten is deze lage prijs dus een geschenk uit de hemel. Niet alleen bij de benzinepomp, maar ook door de extreme kou in de Verenigde Staten zijn de stookkosten beduidend lager dan in het verleden. Een gemiddeld gezin bespaart bij deze prijzen 500 tot 700 dollar per auto op jaarbasis. Omdat mensen nu meer te besteden hebben, heeft dit tevens een positieve uitwerking op de economie. Ze kopen meer andere producten. Ook bij de auto-industrie is een groeiende tendens. Bij Chrysler en General Motors steeg de verkoop de afgelopen weken met ongeveer 20 %. De verwachting is dat 2015 wel eens het beste jaar voor deze branche kan worden in meer dan tien jaar.

Investeerders en bedrijven uit de oliebranche zijn minder gelukkig met deze ontwikkeling. Zeker gelet op de lange termijn. Oliebedrijven verkopen weliswaar meer, maar de winst daalt. Bovendien is er de concurrentie van olie uit bijvoorbeeld Saoudi-Arabië. Door alle kosten moet een vat olie in de VS ongeveer 50 dollar kosten. Dit is een psychologische barrière. In de oliestaat kan de kostprijs dalen tot ongeveer 15 dollar per vat. Dan is het aantrekkelijker om daar de inkoop te doen, met als gevolg dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse olie-, maar ook in de staalbranche daalt. Honderdduizenden banen staan daarbij op het spel. Dat heeft een destabiliserend effect op de wereldeconomie. Ook gelet op de onzekerheid hier in Europa rondom de situatie van Griekenland. Blijven zij wel of niet in de Euro? Veel zaken zijn nauwer met elkaar verbonden dan velen denken. De Dow Jones index maakte in de afgelopen dagen al een flinke daling van ruim 2 %. Bovendien rijst de vraag: welke stappen zet Vladimir Poetin in deze prijsoorlog?

Hoe deze daling uitpakt, is dus nog niet zeker. Eén ding is wel duidelijk: er komt een moment dat de olieprijs weer zal stijgen. De vraag is alleen: wanneer?

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten