vrijdag 3 januari 2014

Sneeuwstorm teistert groot deel Verenigde Staten

Terwijl het weer hier in Nederland meer lijkt op een combinatie van herfst en lente, daar lijdt een groot deel van de Verenigde Staten onder het hevige winterweer. Sterker, in aantal staten langs de Oostkust is zelfs al de noodtoestand uitgeroepen. Scholen bleven vandaag dicht en een bijna honderd jaar oud weerrecord is inmiddels gesneuveld.


Het is een spectaculaire cocktail die de Amerikanen krijgen voorgeschoteld. Een
combinatie van harde wind, extreme kou (in sommige gevallen zelfs dalend tot −20 of zelfs −30 graden Celsius) en sneeuwstormen die het leven in 22 staten grotendeels en dus van ongeveer 100 miljoen mensen platlegt. Duizenden vluchten zijn geannuleerd of uitgesteld, het reisschema van Amtrak is aangepast en reizen per auto op de snelweg is uiterst gevaarlijk. Volgens weerdeskundigen moet het hoogtepunt van de storm nog komen. In principe gaat het namelijk om twee stormen. De kou en de wind die vanuit het Noord-Oosten komt plus de stevige regenbuien die van het Zuid-Oosten snel landinwaarts gaan en door de koude wind veranderen in sneeuw.

"This is Boston," zo zegt een inwoner van die stad nuchter. De mensen zijn wel iets gewend, maar de burgemeester van Boston raad de bewoners toch aan binnen te blijven. In Chicago sneeuwt het al drie dagen onafgebroken. Ook in andere steden en staten zoals Minneapolis, Maine, Vermont, Rhode Island en Niagara Falls regeert Koning Winter. Eigenlijk gaat het complete gebied van New England tot ver in het Midwesten gebukt onder het extreme weer.

Voor de nieuwe burgemeester van New York, Bill de Blasio, is dit direct een goede test. Zijn voorganger Michael Bloomberg kreeg drie jaar geleden tijdens een vergelijkbare winterstorm veel kritiek over zijn lakse aanpak. "Ik kom zelf uit New York en weet hoe ik mijn buurt goed moet verzorgen," zo liet de democraat al strijdvaardig weten. De Blasio is echter een ras-politicus en geen manager. Hij staat dus in de eerste week van zijn ambtstermijn al voor een grote uitdaging. Of zoals de Gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zei: "Mother Nature shows us who is really in charge." 

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten