donderdag 2 januari 2014

Obama in maart naar Nederland

President Obama komt op 24 en 25 maart naar Den Haag in verband met de Nucleair Security Summit top. De NSS - een initiatief van Obama - heeft als doel  om de internationale samenwerking over deze problematiek zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het is de eerste keer dat de 44e president van de VS naar ons land komt.

Tijdens deze top in het Haagse Worldforum bespreken 58 wereldleiders de gevaren van nucleair terrorisme en hoe dit wereldwijd te voorkomen is. Voor Obama is dit een uiterst belangrijk issue van zijn politieke agenda. Na een bezoek aan Rusland in 2009 stelde hij zich als doel om alle massavernietigingswapens uit te bannen. Zowel biologisch, chemisch als nucleair. Voor de Amerikaanse president is nucleair terrorisme één van de grootste bedreigingen van de internationale veiligheid. "One terrorist with one nucleair weapon can unleash massive destruction. This is the most immediate and extreme threat to global security," aldus de president tijdens een speech in Praag in datzelfde jaar.

Een jaar later organiseerde Obama in Washington de eerste NSS-top. In 2012 vond de tweede top plaats in Seoel. Tijdens de eerste bijeenkomt is een werkplan opgesteld dat hier op de website van het Witte Huis te lezen is. Nu is het dus de beurt aan Den Haag. Het is een bijeenkomst die belangrijk is voor het totale onderhandelingsproces over nucleair wapenbezit. Door de bijeenkomst van 58 wereldleiders is het mogelijk in twee dagen tijd echte resultaten te boeken.



Tijdens de top in Den Haag staan drie thema's centraal.
1- Verminderen van nucleair materiaal in de wereld.
2- Bestaande materiaal beter beveiligen.
3- Versterken van internationale samenwerking.

Waarom vindt deze top juist in ons land plaats? Daarvoor zijn meerdere redenen. In Den Haag bevindt zich de OPCW. Dit is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Deze organisatie won afgelopen jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede. Het doel is om chemische wapens te vernietigen en te zorgen dat ze nooit meer gebruikt worden. De organisatie is op dit moment in Syrië actief. Als het lukt om de president van dat land Assad lid van de OPCW te maken, zou dat voor Obama een belangrijke overwinning zijn. Er zijn echter meer redenen om deze top in Nederland te organiseren. Door de aanwezigheid van de Rotterdamse havens en Schiphol is ons land een belangrijke internationale doorvoerhaven. De kans op smokkel van nucleair materiaal is hier groter. Wij lopen dan ook voorop op het gebied van opsporing. Tevens staat Nederland bekend als land dat zich inzet voor vrede, recht en veiligheid. De aanwezigheid van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is daarvan een bevestiging.

Behalve de 58 wereldleiders worden ook 3.000 journalisten uit de hele wereld verwacht plus 5.000 delegatieleden. Een exact programma van deze twee dagen is nog niet bekend.

Rob Buchholz



Geen opmerkingen:

Een reactie posten