zaterdag 8 februari 2014

Amerikaans werkloosheidscijfer blijft dalen

Ja, de daling was klein. Het Amerikaanse werkloosheidspercentage daalde in januari van 6,7 % naar 6,6%. Concreet betekent dit dat er 113.000 banen zijn bijgekomen. Een aantal dat -net zoals in december - achterblijft bij de verwachtingen. Net zoals bij de cijfers over december buitelen positivo's en doemdenkers ook nu over elkaar heen. Elk met een eigen theorie waarom deze cijfers niet fraai zijn of juist wel een positieve tendens tonen.

Laten we beginnen met de groep die tevreden is. Zoals de grafiek hiernaast al laat zien, is het werkloosheidscijfer in de afgelopen twee jaar over de complete linie gedaald: van ruim 8 procent tot de huidige 6,7 procent. Het laagste aantal in de afgelopen vijf jaar. De meeste banen zijn daarbij in de bouw gecreëerd:48.000. Een voordeel: deze keer zijn er echt nieuwe banen bijgekomen en gaat het er niet om dat minder mensen op zoek zijn naar een baan, zoals dat in december nog het geval was. Dat meer mensen op zoek zijn naar een baan en zich weer inschrijven, toont aan dat er weer vertrouwen is onder de Amerikaanse bevolking.

Wie de werkloosheidscijfers nog beter analyseert ziet dat er elke maand meer banen bijkomen dan nu officieel bekend wordt gemaakt. De Amerikaanse economie zorgt al drie jaar voor 150.000 tot 200.000 nieuwe banen. Waar zit dan het verschil met die 113.000 van januari? Dat zijn de cijfers afkomstig van bedrijven. Het andere onderzoek spitst zich toe op de huishoudens. Bij dit onderzoek stelt men de simpele vraag: heeft u werk? Met die gegevens ontstaan de andere cijfers. Wie deze aanhoudt zie de laatste twee jaar een sterke toename van het aantal banen. De cijfers van salarisbureau's laten de laatste drie maanden meestal rond de 154.000 nieuwe banen bijkomen. Dat is een continu cijfer.

Dan de andere kant van het verhaal: de minder positief gestemden. Deze groep focust zich op de cijfers die afkomstig zijn van het onderzoek bij bedrijven. Dan is in het laatste jaar een duidelijke afname zichtbaar van het aantal maandelijks nieuw gecreëerde banen. In juli was dit aantal nog 149.000, in oktober en november zelfs respectievelijk 237.000 en 274.000. En nu de laatste twee maanden die daling naar 75.000 en 113.000. Wie kijkt naar de groep met een parttime job - maar nog steeds op zoek is naar fulltime baan - en de groep die niet meer actief zoekt, ontstaat een werkloosheidscijfer van 22,7 procent. Dat zijn maar liefst 20.000.000 mensen van de Amerikaanse beroepsbevolking. De groei gaat gewoon niet snel genoeg. Bovendien lijkt die 6,6 % mooi, maar blijft dit nog ver weg van het lage werkloosheidscijfer bij aanvang van de crisis. De critici vinden dat de Amerikaanse economie van middelbare leeftijd is. Niet meer fris en jong zoals Japan en andere groeimarkten. Er moet iets gebeuren wil er op lange termijn weer echte verbetering zichtbaar zijn.

Wie heeft nu gelijk? Is het glas half vol of half leeg? Wat is de ware kracht van de huidige Amerikaanse economie? Deze verschillende meningen horen bij de economische wetenschap. Economen kijken naar de cijfers en onderbouwen ieder met eigen theorieën hun interpretatie. Een extra waarschuwing geldt voor beide groepen: laat je niet gek maken door één enkel cijfer. Volgens deskundigen is het exacte aantal werklozen dusdanig lastig vast te stellen dat voor 90 procent zeker is dat de stijging van het aantal nieuwe banen maandelijks ergens tussen 23.000 en 203.000 ligt. Het is lastig om concreet vast te stellen. Gemiddeld genomen mogen we de continue daling - ook al is het in een laag tempo - als positief zien. Bovendien reageerde Wall Street vrijdag positief op deze nieuwe cijfers waardoor de Amerikaanse beurs de slechte trend van de afgelopen week in één dag goedmaakte dankzij een stijging van ruim 165 punten naar 15.794.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten