maandag 13 januari 2014

Positieve werkloosheidscijfer bedriegt

Afgelopen weekenden werden de nieuwste cijfers omtrent de Amerikaanse werkloosheid gepresenteerd. Met 6,7 % lijkt dit een positieve trend weer te geven. Voor het eerst sinds de start van de economische crisis duikt dit getal namelijk onder de zeven procent. Toch, wie kritisch naar de achtergrond van de cijfers kijkt, ziet snel dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. In werkelijkheid zijn slechts 74.000 nieuwe banen gecreĆ«erd. Het laagste aantal sinds drie jaar.



Het gemiddeld aantal banen dat er in de afgelopen jaren per maand bijkwam, was 182.000. Dat verschilt behoorlijk met de 74.000 nieuwe banen van december. Wat is de reden dat deze twee cijfers zo van elkaar verschillen? Ten eerste kijken we naar het beperkte aantal nieuwe banen. Het slechte weer in de Verenigde Staten tijdens de decembermaand was hier mede debet aan. Mensen gaan niet snel naar buiten, bezoeken dus ook minder het centrum of de malls waardoor daar de omzet lager is in vergelijk met een reguliere decembermaand. Maar ook in de bouw was door het slechte weer minder werk en kwamen er dus minder nieuwe banen bij.

Waarom is het werkloosheidscijfer dan toch zo laag? Steeds meer mensen stoppen met zoeken en schrijven zich niet meer opnieuw in. Ook hiervoor is een reden. Het is namelijk niet alleen zo dat werklozen de moed opgeven. Veel babyboomers zonder werk hebben een leeftijd bereikt waarop ze zich niet meer druk maken en besluiten dat hun spaargeld voldoende is om de rest van hun leven goed van rond te komen. Bij ontslag of langdurige werkloosheid schrijven zij zich niet meer opnieuw in. Bij de jongere generatie is de belangrijkste reden dat velen besluiten te blijven studeren totdat de arbeidsmarkt verder aantrekt. Het zijn vooral 25-45 jarigen die de grootste groep vormen van het aantal werklozen.

Op dit moment zijn in de Verenigde Staten vier miljoen mensen al zes maanden of langer op zoek naar een baan. Een belangrijk gegeven voor de discussie die morgen in het congres plaatsvindt over het verlengen van de werkloosheidsuitkeringen. 

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten