zaterdag 4 januari 2014

Marijuana gelegaliseerd in Colorado

Als eerste staat in Amerika heeft Colorado de verkoop van Marijuana vrijgegeven. Op 1 januari openden 24 winkels in deze staat de deuren voor de legale verkoop van deze softdrugs. De noordelijke staat Washington zal spoedig volgen. Het besluit om tot deze maatregel te komen, heeft de discussie in de Verenigde Staten over het gebruik weer doen oplaaien.


Deze wet is ingevoerd omdat het een item was die stond op het stembiljet bij de inwoners van Colorado tijdens de verkiezingen in 2012. Een meerderheid was dus voor. Vanzelfsprekend zijn er wel diverse regels aan deze legalisering verbonden. Kopers dienen minimaal 21 jaar oud te zijn' men mag het niet in openbare ruimtes gebruiken worden. Tenslotte is het verboden deze softdrugs over de staatsgrens te verkopen of te gebruiken. Tevens is een limiet gesteld aan de hoeveelheid; deze bedraagt 1 ounce (28 gram) per klant. Het is echter wel zo dat de aankoop nergens geregistreerd wordt en iedereen dus meerdere aankopen op een dag kan doen, door van verkooppunt naar verkooppunt te rijden. "This is the Amsterdam trip we couldn't afford," zo lieten enthousiaste gebruikers op de eerste verkoopdag - die de naam Green Wednesday kreeg - weten.

Voor de staat is het een dusdanig groot issue dat de krant Denver Post een fulltime Marijuana redacteur in dienst heeft: Ricardo Baca. De reden hiervoor is dat het als een voortdurend belangrijk nieuwsonderwerp beschouwd wordt, maar ook vanwege de culturele en maatschappelijke discussie die eraan verbonden is. "Dit heeft een waanzinnig grote impact op zowel de staat Colorado, als ook op de rest van het land," aldus Baca. Volgens velen wordt dit het issue van 2014, zoals de discussie rondom het homo-huwelijk hét publieke debat van afgelopen jaar vormde.

Voor veel mensen is de legalisering een opluchting omdat zij Marijuana als medicijn gebruiken. Een van de eerste kopers was Sean Azzariti, een voormalig Irak-veteraan die leidt aan posttraumatische stress. Om kinderen niet in de verleiding te brengen deze softdrugs te gebruiken, is aan de verpakking een aantal regels gesteld. De klant koopt zijn gewenste hoeveelheid in een gesealde verpakking, het dient duidelijk te zijn dat het om een medicijn gaat, tevens is het verplicht te vermelden dat de inhoud puur voor volwassenen is. In hoeverre dit voldoende is om nieuwsgierige tieners te weren, is natuurlijk vers twee.

Voor- en tegenstanders hebben zich inmiddels laten horen. Volgens de eerste groep verwacht men alleen al in 2014 een omzet van 400 miljoen. Wat weer leidt tot een bedrag van 67 miljoen dollar aan belastingopbrengst voor de staat Colorado. Het is belastinggeld dat op geen enkele andere manier valt binnen te halen. Bovendien zien zij het als positieve ontwikkeling voor de werkgelegenheid. Tevens is het volgens voorstanders positief dat de verkoop van deze softdrug nu op legale wijze gereguleerd wordt en dus voor een afname van de criminaliteit zorgt.

Tegenstanders hebben hun eigen argumenten. Zij vragen zich af wat deze invoering betekent voor de toekomst van het land in het algemeen en de algehele gezondheid van de bevolking in het bijzonder. Door de legalisering gaan meer mensen - en dus ook kinderen/tieners - Marijuana gebruiken. Dit draagt volgens hen bij aan een lager IQ en zorgt het voor meer verslaafden. Het is goed om af en toe te zondigen, maar niet continu. De belastingopbrengst zien zij niet als een pluspunt. Door het massale aanbod zal de prijs snel dalen en kan men de economische voordelen wegstrepen. De eventuele opbrengst voor de belasting valt dan weg omdat de overheid meer geld kwijt is aan sociale en medische problematiek. David Brooks, columnist van de New York Times is ook een duidelijk tegenstander (al geeft hij toe zelf in het verleden ook wel eens gebruikt te hebben). In zijn column van afgelopen vrijdag vraagt Brooks zich af wat voor individuen en welk gedrag de overheid wil ontwikkelen met deze maatregel. "Het is een maatschappelijk gezondheidsprobleem en een teken van Amerika's afbrokkelende moraal."

Ook Rolling Stone Magazine mengde zich al in het debat. Het culturele opinieblad schilderde Brooks en andere tegenstanders al af als "a 21st century version of the anti-saloon league." Volgens het tijdschrift zijn in 2012 700.000 Amerikanen opgepakt voor Marijuana gerelateerde incidenten. De gevolgen waren vaak grootser dan het vergrijp. Een aantal gebruikers/dealers kwam niet meer in aanmerking voor een studentloan. Anderen werden zelfs uit de ouderlijke macht gezet. "Een paar keer high worden, is minder ernstig dan de gevolgen van een arrestatie," aldus de redacteur.

Wordt vast en zeker vervolgd.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten