woensdag 8 januari 2014

Janet Yellen nieuwe president van FED

Vanaf 1 februari is Janet Yellen de nieuwe president van de Amerikaanse Centrale Bank; de Federal Reserve, beter bekend als de FED. Haar benoeming is afgelopen maandag definitief door de Senaat goedgekeurd met een stemming van 56-26. Daarmee wordt Yellen de opvolger van Ben Bernanke.



De 67-jarige Yellen is de eerste vrouwelijke president van de FED in het ruim 100-jarig bestaan van deze bank. Ook is zij de enige vrouw wereldwijd op een hoge positie. De bankensector is een wereld waar mannen nog de dienst uit maken. Tevens is zij de eerste democraat op deze functie sinds 1979. Een bijzondere benoeming dus voor 's werelds belangrijkste economische post. Voor veel vrouwelijke economen is Yellen dan ook een belangrijk rolmodel.

Even voor de duidelijkheid; ondanks dat de naam anders doet vermoeden is de FED geen bezit van de Amerikaanse staat. De aandelen zijn in handen van de deelnemende banken. Vergelijk dit instituut maar met de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Beiden houden scherp toezicht op het binnenlands betalingsverkeer.

Voor Obama kan deze benoeming positief uitpakken. Net zoals de president staat bij Yellen het aanpakken van de werkloosheid hoog op de prioriteitenagenda. Zij ziet het als haar doel om een nieuwe manier van denken over werkloosheid te ontwikkelen. Tevens wil ze een stimulerend programma opzetten om dit probleem verder in te perken. "Werkloosheid gaat niet over statistieken, maar over mensen," zo zei ze afgelopen jaar tijdens een speech. "Ik wil het menselijke gezicht van werkloosheid laten zien." Een ander doel van Yellen is om het minimumloon te laten stijgen. Tenslotte is bekend dat deze dame met een scherp oog op de handel en wandel van Wall Street gaat letten.

Rob Buchholz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten